

Een cluyte van Plaeyerwater’, Peeter Baltens, ca. 1570
Zittende jonge vrouw in het kostuum van een boerenmeisje, Gerard ter Borch (II), ca. 1650 - ca. 1660
In de beschrijving van dit werk stond dat het een boerenkermis was. Het liedje bouwt kwa intensiviteit langzaam op tot het echt begint, daarbij zag ik voor me hoe alle dorpsbewoners zich verzamelden op het plein zich langzaam bezatten tot het (wanneer de beat dropt) feest echt begint en alles een beetje uit de hand loopt. Op het einde van het liedje zakt de intensiviteit weer waarbij het plein weer leegstroomt en helemaal verlaten is.
in het begin van het liedje zegt de zanger dat hij alles wil. dat gevoel kreeg ik ook van dit meisje, dat ze gewoon vast zit in het boerenbestaan en veel meer potentie zou kunnen hebben. Maar om hoger op te komen in die tijd moet je met een rijkere man trouwen zodat die haar 'alles' kan geven. maar ja 'only fools' zouden voor zo'n arm boerenmeisje vallen


Winterlandschap met schaatsers, Hendrick Avercamp, ca. 1608
Het zieke kind, Gabriël Metsu, ca. 1664 - ca. 1666
Ontzettend cliché natuurlijk, maar de rustige maar toch blije melodie vond ik perfect passen bij mijn idee van dit dorpje. Een dorpje dat op een ochtend wakker word en oppeens ziet dat het gevroren heeft waarna iedereen snel hun warme huis verlaat en met iedereen ongeacht klasse geniet van dit sneeuwfestijn.
het eerste waar ik aan dacht toen ik dit werk zag was een lullaby. Want als je slaapt ga je even weg van hoe verschrikkelijk je je voelt door het ziek zijn. Dit liedje voelt als een rivier die je mee neemt net zoals slaap dat kan doen, even weg van de bewoonde wereld en rust.


Het gestoorde pianospel, Willem Bartel van der Kooi, 1813
De roeping van Sint-Antonius, Aertgen Claesz. van Leyden, ca. 1530
Toen ik dit werk zag gaf het me een groot gevoel van onschuld, 3 kindjes chique verkleed maar met nog zo'n speelse pose. 3 kleine kinderen die zich nog geen zorgen moeten maken en gewoon nog kunnen spelen voor dat ze ouder worden. Dat gevoel van vrijheid wordt alleen maar versterkt met het liedje eronder.
Toen ik dit werk zag dacht ik meteen aan de lion king. Ik denk dat dat komt doordat hij hoger staat en een soort van macht vertoond, dat wordt vooral duidelijk door de grote groep er om heen die allemaal lager verbeeld zijn. Ik zag helemaal voor me hoe deze scene uit de lion king zomaar hier zou kunnen gebeuren maar dan bij een kerk misschien wel een doping. Toen dit beeld eenmaal in mijn hoofd zat ging het niet meer weg.
Maak jouw eigen website met JouwWeb