opdracht fotografie

opdracht 1

  1. Waarom denk je dat zijn foto’s opvallen tussen andere foto’s van popartiesten?

De foto's van Anton zijn heel rauw en realistisch, de meeste popartiesten willen foto's die ze mooier laten lijken maar Anton laat de artiesten heel echt zien.

2.Zie je verschillen tussen de meeste foto’s die je bijvoorbeeld in agenda’s of tijdschriften ziet staan en deze foto’s? Wat zijn volgens jou deze verschillen? deze foto's zou je nooit in een magazine zien, die foto's zijn heel erg gefotoshopt naar een ideaal beeld, alles moet perfect zijn en dat zijn de beelden van Anton Corbijn totaal niet. Juist het tonen van al deze inperfecties maakt zijn werk heel mooi.

3.

U2; serieus, verdoofd

David Bowie; Breekbaar, weemoedig

Elvis Costello; speels, humoristisch

Miles Davis; uitdagend, opdringerig

 

  1. Welke foto vind je de meeste emoties oproepen. Waarom?

Ik vind dat de foto van Bowie de meeste emoties oproept, zijn blik is op heel veel manieren te interpreteren; je kunt je verplaatsen in zijn situatie

5. De foto's van U2 zijn bedoeld voor de cover voor de album Joshua Tree. Beschrijf de poses van de bandleden.

Heel statisch er zit niet veel beweging in het beeld en komt daarom dus ook vrij serieus over.

 

6. Kun je uit de foto opmaken dat Bono de zanger is? Hoe heeft Corbijn dit verbeeld?

 Bono staat vooraan en heeft als enige iets wits aan waardoor hij er uitspat

7.  Wat beelden de bandleden van REM uit?

'horen zien en zwijgen'

 

Corbijn vertelt over deze foto dat het spontaan is ontstaan.

  1. Zie je dat ook als je deze foto vergelijkt met de foto van U2?

de foto van rem ziet er veel speelser uit dan die van U2 waar iedereen heel serieus kijkt en statisch staat

OPDRACHT 2: EXACTITUDES
De link geeft vast een voorproefje: kies een willekeurig vakje & laat je verrassen - wat te denken van sleeves, bouncers, ghoullies, gabberbitches & gameboys?
Ga naar de site www.exactitudes.com

  1. Wat zou de reden zijn voor de fotograaf om deze series te maken?

 Om aan te tonen dat we elkaar eigenlijk constant kopiëren en dat in bepaalde groepen bepaalde dresscodes bestaan. 

 

De geportretteerden zijn aangekleed door een styliste en moeten een pose aannemen die de fotograaf hen opgelegd.

  1. Vind je dit dan nog wel portretfotografie? Vind je het nog wel het doel nastreven?

ik vind dat jammer want nu is het geen echte weerspiegeling van een groep maar de visie van een styliste en een fotograaf erop.

 

3. Zouden de foto´s net zo sterk zijn als ze niet in serie van twaalf stuks gepresenteerd zouden worden? 

de foto's zouden minder sterk zijn; de series werken heel goed door de herhaling en de kwantiteit waarin die kleine verschillen te zien zijn dit effect zou het bij minder foto's niet werken 

 

4. Welke serie spreekt jou het meest aan? Waarom?

146. Hashdags - Amsterdam 2014 

Deze stijl komt mij heel bekend voor, de foto's zijn ook in Amsterdam genomen en ik ken mensen die dit soort kleding zouden dragen.

OPDRACHT 3: TEUN HOCKS

  1. Wat zie je op deze foto?

oppervlakkig zie ik een man met een gitaar die een tuin inklimt maar omdat het werk geen titel heeft kun je er heel veel verhalen bij bedenken.

2. Wat zijn de belangrijkste elementen van deze foto. Kies drie beeldende middelen uit onderstaande lijst uit en zet ze in volgorde van belangrijkheid. 

In dit werk zijn vooral alle attributen en het decor belangrijk omdat ze een hele rare sfeer creeëren 

       

 

 
  1. Zie je overeenkomsten met de foto´s van Hocks? Noem er drie.

In de werken wordt allebei met schaduw gewerkt, ze maken allebei gebruik van een duidelijk kleurthema en in beide werken is een man te zien.

 

2. Zou je de foto´s van Hocks surrealistisch kunnen noemen?

Dat kan heel goed, omdat het een foto is zijn alle onderdelen wel realistisch maar de situatie en het kleurgebruik komt heel surrealistisch over.

 

3. Hoe heeft Hocks deze foto´s gemaakt denk je? Beschrijf van begin tot eind.

ik denk dat hij eerst nagedacht heeft over alle atributen, toen heeft hij ze in een goede compositie gezet daarna heeft hij zijn camera goed ingesteld en is foto's gaan maken terwijl hij wat verschillende poses voor de man bedenkt om uit te proberen. uiteindelijk probeert hij wat filters uit en photoshopt een beetje en heeft dan het eindresultaat

OPDRACHT 4: MARGI GEERLINKS

Ga naar de website http://www.torchgallery.com/margi-geerlinks.html en bekijk de foto’s van Margi Geerlinks

 

  1. Wat is je eerste indruk van de foto´s?

Ik vond het vrij heftig en verwachtte dit niet. Vooral het werk van het kind en de naaimachine sprong er erg uit, ik werd er een beetje ongemakkelijk van.

2. Wat zou de fotografe met deze foto´s willen uitdrukken?

Ze speelt met de maakbaarheid van de mens, en ook heel erg met een contrast tussen jong en oud.

 

3.Vind je dat de fotografe daarin is geslaagd?

Ik denk zeker dat ze daar in is geslaagd, het gevoel dat de foto's meegeven is precies wat ze probeert te bereiken om ons zo te confronteren met het gevoel van imperfectie

 

Een aantal foto´s van Margi Geerlinks stond afgedrukt in het NS blad RAILS en werd als schokkend ervaren. De RAILS bladen werden uit de treinen gehaald. Via de link https://girlsportraiture.wordpress.com/tag/margi-geerlinks zijn nog een paar van de foto's uit deze serie te zien, de rest staat niet meer online.

  1. Kun je argumenten bedenken voor de tegenstanders van deze foto´s?

Ik zou zeggen dat ik de foto's schokkend en ongepast vind, de foto's zijn best expliciet. Dit zijn we wel gewend in onze maatschappij maar niet dat dit explicite materiaal van kinderen gemaakt is. Ik denk dat het deze combinatie is die het voor mensen ongepast maakt, ookal is dit niet het beeld wat Margi over wilde brengen.

2. Welk argument zou je als fotografe kunnen bedenken om deze foto´s te verdedigen?

ik denk dat er creatieve vrijheid moet zijn, het seksualiseren van kinderen is nooit het doel van Margi geweest. De kinderen in haar werk staan juist voor onschuld en maken een mooi contrast voor het gevecht met ouderdom die Margi ook afbeeld.

3. Welke technieken zou Geerlinks hebben gebruikt voor deze foto´s?

Geerlinks maakt veel gebruik van licht en donker, en gebruikt ook photoshop

 

OPDRACHT 5: RINEKE DIJKSTRA

De foto´s van Rineke Dijkstra worden gepubliceerd in tijdschriften en tentoongesteld op exposities. Midden in het beeldvlak staan haar fotomodellen en ze kijken recht in de lens. Schuchter, vol verwachting of stoer. Rineke Dijkstra laat mensen die voor haar camera willen poseren bij voorkeur zelf hun houding bepalen. Genadeloos legt Dijkstra hun ziel dan keer op keer vast.

 
'Ik probeer te bereiken dat je als kijker in de huid van iemand anders kunt kruipen. Ik zoek altijd onderwerpen die iets universeels hebben, bepaalde ervaringen die iedereen wel kent. Maar op een bepaald moment van fotograferen of filmen moet je juist weer specifiek zijn, kijken naar wat mensen van elkaar onderscheidt. En dat zijn vaak kleine details, een houding, een gebaar of een oogopslag'

 

Ga naar de website http://www.mariangoodman.com/artists/rineke-dijkstra en bekijk het werk van Dijkstra.

  1. Maakt Rineke Dijkstra gebruik van een styliste denk je? Kun je dat aan de foto´s zien?

Rineke Dijkstra maakt waarschijnlijk soms gebruik van een styliste maar meestal (zoals bijvoorbeeld bij de strandfoto's) kiest ze iemand uit en dan draagt dat persoon gewoon wat ze al aanhadden.

 

Rineke Dijkstra staat bekend als een fotografe die de kwetsbaarheid van de mens zichtbaar maakt.

  1. Ben je het met deze algemene mening eens? Verklaar jouw antwoord d.m.v haar foto´s.

Ik zou zeker zeggen dat Rineke Dijkstra de kwetsbaarheid van mensen goed vast kan leggen. Ze werkt met gewone mensen, geen topmodellen, laat ze zelf een pose kiezen. Daar sta je dan in je badpakje; ik denk dat dat zeker een hoop kwetsbaarheid toont.

2. Met welke beeldende middelen (materiaal, compositie, attributen, techniek, kleurgebruik, decor enz.) probeert ze de kwetsbaarheid beeldend te vertalen? 

De compositie in de foto's is heel simpel waardoor alle focus echt om het meisje alleen is. Geen afleidingen en dat maakt het eigenlijk alleen maar enger. de achtergrond vervaagt waardoor het meisje zelf er echt uitspat.

 
 

Opdracht 6, Erwin Olaf

1.) Vind je dit typische staatsieportretten*? Waarom wel/waarom niet?

Ik vind dat de eerste twee foto's haar status erg benadrukken. Ik vind dus ook dat het typische staatsieportretten zijn, de wijze waarop ze staat, hoe ze kijkt en wat voor kleren ze aan heeft maken denk ik grotendeels uit.

2.) Wat valt je op aan kleurgebruik en lichtval?

De kleuren van haar jurk verlichten de foto's , maar de portretten zijn toch donkerder door de achtergrond waardoor zij wel meer aanwezig is. In de foto in de kamer lijken de kleuren hetzelfde en zijn ze wat warmer, in tegenstelling tot de portretten in het veel donkerdere grijs.

3.) Welke associaties heb je bij de verschillende foto’s? Omcirkel minimaal twee woorden: Trots, Weemoedig, Intiem, Kwetsbaar, Statig, Speels, Vrouwelijk.

Vrouwelijk, statig en trots.

4.) Zouden deze foto’s in het zwart/wit dezelfde kracht hebben? Waarom wel/niet?

Ja, ik denk het wel, de kleuren maken denk ik niet uit voor de manier waarop mensen haar zien, de foto's behouden dezelfde kracht in het zwart/wit en  ik zou ze nog steeds associeren met vrouwelijk, statig en trots, de kleur verandert het denkbeeld niet.

Je zou kunnen zeggen dat de inbreng van de fotograaf zo dominant is dat er weinig sprake is van een echt staatsieportret.

1.) Ben je het hiermee eens of niet? Waarom?

Ik denk dat dat ten eerste verschilt per persoon, door de status van de persoon en welke rol iemand heeft en hoe er naar die persoon gekeken wordt. Ik denk dat dat bij koningin Maxima dat er anders aan toe gaat dan bij normale mensen.

 

Bekijk onderstaande foto van Golden Earring zanger Barry Hay. Deze foto is gemaakt voor een landelijke campagne.

 

1.) Kun jij bedenken wat voor een campagne dit zou kunnen zijn?

Ik denk dat het een campagne zou kunnen zijn waarin hij wordt beperkt in zijn vrijheid, waarin hij geen recht van spreken heeft en niet zomaar zou kunnen zeggen wat hij zou willen zeggen, hij heeft namelijk het recht niet.

 

* Een staatsieportret is een schilderij, beeld, zeefdruk, tekening of foto dat het staatshoofd afbeeldt om zijn officiële waardigheid duidelijk te maken. Een staatsieportret benadrukt door het officiële karakter ervan de symboolfunctie die de afgebeelde persoon in de maatschappij vervult.

OPDRACHT 7: ALGEMENE VRAGEN

Opdracht 7, Algemene vragen

1.) Noem bij elk van onderstaande fotografen drie woorden die je bij ze vindt passen:

Anton Corbijn: ruig, apart, grimmig

Ellie Uyttenboek: verschillend, kenmerkend, groeperen

Teun Hocks: oud, eenzaam, donker

Margi Geerlinks: apart, shockerend, ongemakkelijk

Rineke Dijkstra: krachtig, persoonlijkheid, aspecten

Erwin Olaf: serieus, status, machtig

2.) Welke manier van fotograferen spreekt jou het meest aan? Waarom?

Ik hou van foto's waar iets niet meteen een foto moet zijn, geen landschap, geen portret, eerder een soort abstract werk. Zelf heb ik een tijdje foto's proberen te maken van licht in beweging zoals die hier naast, die van mij zijn niet zo mooi als deze maar het heeft wel hetzelfde concept.

3.) Ik hou van zwart/wit, sepia of kleuren foto's. Omcirkel welke jou het meest aanspreken.

Ik twijfel tussen zwart wit en kleuren foto's. Zwart witte foto's zijn vaak heel sterk en komen meer sprekend op je af maar met kleuren foto's kun je grote contrasten vormen en daar mee spelen.

 

4.) De mooiste foto die ik heb gezien is van Teun Hocks

En de reden dat deze mij aanspreekt is omdat ik origineel niet eens zag dat het een foto was ik dacht eigenlijk dat het een schilderij was en dat vind ik heel knap om in een foto een schilderachtig gevoel mee te nemen

5.) Mijn portret zou ik door de volgende fotograaf laten maken door Teun Hocks

Omdat ik vind dat hij een hele creatieve manier heeft van fotograferen en ik heel benieuwd ben hoe hij mij zou vast leggen.

DOE-OPDRACHT:

Sara luna en ik hebben ons laten inspireren door Erwin Olaf en Anton Corbijn.

We wilden de macht uitstralen die Erwin in zijn werk legt maar omdat hij alleen portretten maakt hebben we gekeken naar Anton Corbijns foto van U2. De foto's geven het gevoel dat de groep machtig is en 

Alle foto's zijn rondom Van Heutsz gemaakt

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb