Russische vernieuwing

ballet

Toen ik de opties voor deze opdracht zag, dacht ik eerst moderne dans te willen kiezen. Ik heb op toneel daarin les gehad en ook al was ik geen talentje vond ik het wel aardig. Maar nog voor mijn computer opgestart was werd mij verteld dat ik beter Russische vernieuwing kon kiezen. Verbaasd logde ik in en zag op magister dat je bij alles behalve Russische vernieuwing een cheoregrafie moest maken. Dans is niet mijn sterkste vlak en vandaar gaat mijn keuze naar Russische vernieuwing.

1. Gesamtkunstwerk

Opdracht 1 was lastig omdat de link die ons naar het originele gesamtkunstwerk zou brengen niet werkte. Ik hoop dat wat ik uitgekozen heb toch goed is.

a. Ik heb het gesamtkunstwerk 'the rite of spring' gekozen die in 1913 voor het eerst opgedragen werd, 3 jaar voor 'parade' uit 1916

  • de choreograaf: Vaslav Nijinsky
  • de decorontwerper: Nicholas Roerich
  • de kostuumontwerper: Nicholas Roerich
  • de componist: Igor Stravinsky
  • de titel van de compositie: The rite of spring 

 

 

 

b.

In the rite of spring is heel duidelijk een gesamtkunstwerk is. Alle kunstdisciplines zijn gelijkwaardig aanwezig. Het is goed te zien dat er heel veel aandacht besteed is aan zowel het decor, de kostuums, de muziek en de dans. Het is een totaal plaatje!

de gelijkwaardigheid van alle kunstdisciplines zorgt ervoor dat de focus verdwijnen kan op andere dingen dan alleen de dans, tegelijk voegen de decors en kostuums ook heel veel toe aan de dans, er wordt veel meer een enorm verhaal vertelt en dat versterkt het effect van de dans

c. de opdracht was: Zoek fragment(en) op van een hedendaags ‘Gesamtkunstwerk’. Maak een vergelijking tussen dit hedendaagse stuk en het hierboven besproken stuk. Ik heb gezocht naar een hedendaags gesamtkunstwerk maar kon er geen vinden. Ik vond vooral veel teksten over ballet en reviews van een opera; Laika. Dus besloot ik te zoeken naar deze opera maar kon alleen promo's vinden en geen echte fragmenten. 

2. le Sacre du Printemps

a. In de herfst van 1987 danste het Joffrey Ballet de gereconstrueerde versie van  Igor Stravinsky's The Rite of Spring; le sacre du printemps in Los Angeles. 

 Het originele ballet debuteerde in 1913 in Parijs en werd gechoreografeerd door Vaslav Nijinsky. Dans experts Millicent Hodson en Kenneth Archer hebben achttien jaar lang onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke ballet om het goed te kunnen reconstrueren.

In 1975 voerde het Wuppertal ballet company een nieuwe versie van Rite of spring op, gechoreografeerd door pina Bausch. Deze versie zorgde voor nogal wat ophef doordat het vrij grimmig was, het podium was helemaal bedekt met aarde en op het einde van het stuk waren de dansers bezweet, vies, en hoorbaar aan het hijgen.

 

B. Ik vind persoonlijk het stuk van pina bausch mooier, ik vind het contrast van de donkere ruimte met de dansers heel sterk waar bij de ander, alle kleuren een beetje overweldigend worden. Ook vind ik de dans stijl van pina bausch mooier het lijkt moderner en voelt meer aan als ballet dan het springen in rondjes van de ander. Het stuk van Pina Bausch voelt ontzettend rauw en de expressievol en ik zie een sterke noodzaak in het dansen.

3. Dying swan

a. Anna pavlova heeft de rol als stervende zwaan helemaal tot zich genomen met haar fijne bewegingen en intense gezichtsuitdrukkingen, Anna wist de complexe boodschap van het stuk over de kwetsbaarheid en kostbaarheid van het leven over te brengen aan het publiek. De emotievolle stervende zwaan solo van 3 en een half minuut sprong er uit tussen alle avondvullende expressieloze sprookjesverhalen.

b. De originele stervende zwaan staat voor het proberen te ontsnappen van de dood. Het stuk gaat niet over de technische moeilijkheid maar eerder over de artistieke; elke beweging staat voor een andere ervaring die samenkomen in het proberen te ontkomen van de dood. De hedendaagse stervende zwaan gaat veel meer over techniek en wordt gedanst alsof het odette uit het zwanenmeer is. De ballerina's proberen in de zwaan te transformeren terwijl het helemaal niet over de zwaan gaat de zwaan is enkel een metafoor.

Maak jouw eigen website met JouwWeb